cellulite همون سلولیت خودمون که خانمها یه جورایی ازش متنفرن و البته خب حقم دارن در حقیقت به لحاظ ماهیتی چربیهاییه که به بافت همبند زیر پوست فشار وارد میکنه. سلولیت پوست پرتقالی یا بعضیا میگن پنیری شکل رو تو بعضی نواحی بدن مثل پاها ران نشیمنگاه و حالا هرجا بسته به ژنتیک ایجاد میکنه. طبق آماری که اعلام شده بین ۸۰ تا ۹۰ درصد خانمها بعد از سن بلوغ با سلولیت مواجه میشن و این عدد در آقایون کمتر از ۱۰ درصد هست.
دقیقاً چرا اینکه سلولیت ایجاد میشه رو هنوز دانشمندان نتونستن کشف بکنن اما چون مدل نوارهای فیبری زیر پوست در خانمها مدل اصطلاحاً لونه زنبوریه باعث میشه که اون شکل توی خانمها بیشتر دیده بشه و با فشاری که چربیها به سطح پوست میارند این حالت پوسته پرتقالی ایجاد میشه، اما در آقایون چون مدل این نوارهای فیبری همبند حالت متقاطع است کمتر احتمال وقوع سلولیت به وجود میاد. یه تئوری دیگهای هم هست که میگه به خاطر بالا بودن سطح هورمون استروژن در خانمهاست که بیشتر دچار سلولیت میشن چون زمانی که استروژن بیشتری در بدن خانمها ترشح میشه و معمولاً این اتفاق در بزرگسالی یا دوران بارداری هست این اتفاق شایعتره برای خانوم ها ظاهراً سلولیت وقتی استروژن بالاتره میزانشم بیشتر دیده میشه حالا این یه تئوریه هنوزم نتونستم اثباتش بکنم و ممکنه حتی موارد نقض این رو هم بشنویم جایی با افزایش سن سلولیت بیشتر دیده میشه و دلیل اصلیش هم اینه که پوست به مرور زمان نازک تز میشه و با اینکه این مسائل خیلی وابسته به ژنتیک و سبک زندگیه افراد هست اما عموما افراد بیشتر در دهه ی چهارم زندگیشون بیشتر تحت تاثیر سلولیت قرارا میگیرن! با اینکه سلولیت ظاهر آزار دهنده ای داره اما خبر خوب اینه که تاثیری روی سلامتی نداره و آسیبی رو متوجه شما نمیکنه و همون ظاهر نامطلوبش اذیت کنندست.
لیپوساکشن و بیرون کشیدن چربی ها
این واقعیت وجود داره که لیپوساکشن چربی های احشایی و عمقی رو بیرون میکشه و ممکنه که دخایر چربی رو کمتر کنه ولی خب نمیتونه شکل چربی ها رو تغییر بده!
روش قطعی درمان سلولیت ها
افرادی که از سلولیت رنج میبرن باید منظم هوازی بزنن و من توصیه میکنم هر روز هوازی رو برای مدت 20 تا 30 دقیقه داشته باشید و در کنارش هفته ای دو الی سه جلسه تمرین مقاومتی مثل تمرین با وزنه که بهترین تمرین برای فرم دادن عضلات بدن هست، و وقتی رژیم کاهش وزن رو در کنار موار بالا رعایت بکنیم و باعث بشیم درصد چربی بدن کاهش پیدا کنه، وضعیت سلولیت رو به بهبود میره.
پس برگ برنده ی شما ترکیب تمرینات هوازی، مقاومتی و داشتن رژیم غذایی هست که در کنار افزایش سلامتی شما باعث بهبود و رفع سلولیت ها میشه.
برای این موضوع بهتره به تحقیق وستکات و همکاران در سال 2009 اشاره ای کنم. در این بررسی دو گروه مرد و زن هفته ای سه جلسه و در هرجلسه بمدت 20 دقیقه رکاب زدند و همین موضوع باعث کاهش وزن 2 کیلویی در یک ماه شد، و دو گروه مرد و زن دیگه در کنار تمرین هوازی به تمرینات مقاومتی و رعایت رژیم غذایی پرداختند و بعد از چهار هفته 4 کیلو وزن کم کردند و حدود 900 گرم به وزن عضلات آنها اضافه شد.
جالبه بدونید که سلولیت میتونه همه رو تحت تاثیر قرار بده، از افرادی که زیر وزن نرمال هستند تا افرادی که چاقی مفرط دارند.
بخوانید : برنامه بدنسازی حجمی | تمرینات کوهنوردی | رژیم کتوژنیک | رژیم فستینگ | برنامه لاغری | برنامه بدنسازی | برنامه بدنسازی مبتدی | فواید بدنسازی |
عوامل موثر روی سلولیت
استروژن: این هورمون باعث افزایش گردش خون میشه و با افزایش سن این هورمون کاهش پیدا میکنه و همین امر باعث میشه گردش خون پایین بیاد و از طرف دیگه دلیل نبود کلاژن کافی بعد از سن 30 سالگی باعث مستعد شدن افراد به سلولیت میشه.
سیگار: سیگار کشیدن باعث تضعیف گردش خون و مختل شدن کلاژن سازی میشه که برای بافت های همبند ایجاد مشکل میکنه و امکان کشیده شدن رو در اونها فراهم میکنه.
فقدان فعالیت بدنی: بدلیل بی تحرکی و رژیم غذایی نامناسب دخایر چربی افزایش پیدا میکنن و همین ذخایر به دیواره های پوست و بافت های همبند فشار وارد می کنن و چربی ها به شکل حباب یا همون سلولیت بیرون میزنن.
نتیجه گیری: لیپوساکشن و اینطور اقدام ها بیشتر دروغ تبلیغاتی هستن و برای یک روش مطمئن و دائمی نیاز به افزایش فعالیت بدنی و رعایت رژِیم غذایی هست.
نویسنده: سید معین رضوی نیا
فیزیولوژیست ورزش دانشگاه تهران